Vážení spoluobčané,
děkujeme Vám za podporu v naší práci v uplynulém roce a přejeme Vám do právě přicházejícího roku nového pevné zdraví, radost a pohodu.
Věříme, že naše spolupráce bude i nadále pokračovat.
Obecní zastupitelstvo
Štěpánské koulení zelí
Vánoční svátky lze trávit různě, ale Hlavenečáci jsou již zvyklí na turistický pochod. Bratrstvo Kobylí hlavy / Kobylí hlava - nejvyšší hora v Hlavenci pozn.red./ pro ně již po páté připravilo turistický a kulinářský výlet Štěpánské koulení zelí. Na druhý svátek vánoční na sv.Štěpána se sešlo přibližně padesát dobré nálady chtivých pochodníků, malých i velkých, aby pomocí březového koštěte prohnali hlávku zelí po širokém okolí. Svoji náročnou činnost si zpříjemňovali domácími pochoutkami a dobrým pitím, ohřáli se u ohně při opékání slaniny. V odpoledních hodinách průvod dorazil zpět do Hlavence, kde v místním kulturním stánku - v hlavenecké hospodě byla celá sváteční akce završena.

Fotografie
Pošta Předměřice nad Jizerou
Pošta Předměřice nad Jizerou oznamuje občanům, že z provozních důvodu bude
od 2. 1. 2009 do 31. 1. 2009 provoz omezen takto:
  • Peněžní a listovní přepážka, výdej uložených listovních zásilek
    PO, ÚT, ČT, PÁ     8.00 - 14.00    14,30 - 15,30 hod
    Středa                 8.00 - 14.00    14,30 - 17,00 hod
Hlavenecká „Vánoční trojka“
V sobotu 27. prosince2008 uspořádal Sportovní klub Nohejbal Hlavenec v tělocvičně 1. Základní školy ve Staré Boleslavi vánoční turnaj trojic, kterého se zúčastnilo celkem 10 družstev. Vítězem se stalo družstvo Čelakovice, 2. místo zaujali Fousáči (Hlavenec, Praha), 3. místo Feri (Hlavenec, Plazy),4. místo Bobani (Čelakovice). Poděkování patří všem hráčům za jejich čestnou obětavou hru. Dále pak 1. ZŠ Stará Boleslav, která i během Vánočních svátků pronajala svou tělocvičnu a velký dík patří všem sponzorům, díky jimž mohly být pořízeny zajímavé ceny pro vítěze. Turnaj také podpořil Středočeský kraj z Fondu sportu a volného času pro rok 2008.
Burza vánočního cukroví
V sobotu 20.12.2008 se sešli hlavenečtí občané na Burze vánočního cukroví - na prvním hlaveneckém štrúdlování, aby zapomněli na předvánoční shon a aby si užili dobré nálady. Na soutěžní ochutnávce se sešlo celkem 25 různých druhů závinů, jablečných, makových , tvarohových a dokonce i čtyři druhy slaných. V soutěži o ten nejlepší vyhrál Kryštůfek Hadrbolec se svým tatínkem - vytvořili velmi chutný slaný štrúdl, po kterém se v sále jen zaprášilo. Na druhém místě pak skončila paní Dana Stránská se závinem zelným - ten také neměl chybu.
V soutěži bojovaly také děti se svými kuchařskými dovednostmi. V této kategorii se na prvním místě umístila Alinka Horzov, na druhém místě pak Petra Chadrabová a na třením Andrea Adámková ze zpřáteleného Sudova Hlavna. Všechny úspěšné recepty budou v novém roce zveřejněny v Hlaveneckém občasníku. Tak dobrou chuť!
Fotografie
 
Barbory
V předvečer svátku svaté Barbory ve středu 3.prosince navštívily podle staré tradice některé domácnosti tři tajuplné Barbory, aby zkontrolovaly, jak se hospodyně a děti připravují na vánoční svátky.
 
Nohejbalový turnaj
Vánoční nohejbalový turnaj trojic 27. prosince 2008 od 9,00 hodin

 

Právě vyšlo nové číslo Hlaveneckého občasníku

Valná hromada SDH Hlavenec

Sbor dobrovolných hasičů v Hlavenci Vás zve na VALNOU HROMADU v pátek 28.11.2008 v19.00 hodin

Mikulášská nadílka 2008


FOTOGALERIE Z MIKULÁŠSKÉ NADÍLKY
 

6.ročník Dne pro zdraví, pohodu a dobrou náladu
V sobotu 8.listopadu se od časných ranních hodin v hostinci U Jelena scházely krásné dámy a slečny ze širokého okolí, konal se totiž již 6.ročník Dne pro zdraví, pohodu a dobrou náladu. Dnes již každý ví, co tento den znamená. Své služby zde zdarma nabízejí kadeřnice, maníkérka, kosmetička, pedikérka a fyzioterapeutky. Každá žena se v tento den může nechat hýčkat. Ale nabízelo se i něco pro oko - korálky, náušnice a náramky a spousta uměleckých předmětů z keramiky. V tomto roce nás také navštívila Uměleckoprůmyslová škola sklářská ze Světlé nad Sázavou s krásnými výrobky svých studentů. A k tomu si dámy mohly vyzkoušet ještě paličkování či podzimní vazbu květin nebo shlédnout taneční vystoupení hlaveneckých děvčat. Po celý den bylo tedy stále co dělat.

Odpoledne však přišlo překvapení v podobě módní přehlídky z modelů Galerie U 3 koček Jitky Nohejlové a z bižuterie vyrobené Pavlou Jeníčkovou z Brandýsa nad Labem (http://koralekshoppavla.vltava2000.cz). Módní přehlídka byla obrovským úspěchem místních hlaveneckých modelek a zároveň jejich velká radost a legrace, kterou si užívaly již při přípravě tohoto vystoupení.

Všechny zúčastněné dámy celý den pilně pracovaly bez nároku na jakýkoliv honorář. Celý výtěžek akce bude věnován Vyššímu Hrádku - poskytovateli sociálních služeb v Brandýse nad Labem. Celkem jsme vybraly 9 700 Kč a za tuto částku bude zakoupen tkalcovský stav pro vozíčkáře.

Všem děkujeme za podporu a těšíme se v příštím roce na další setkání.

Fotografie
Vítání občánků
Tuto sobotu v rámci Dne pro zdraví, pohodu a dobrou náladu proběhlo každoroční vítání Hlavenečáčků. V tomto roce jsme uvítali čtyři narozené děti, tři chlapce a jednu holčičku. Přejeme dětem i rodičům, aby byli zdraví a šťastní a aby na život strávený v naší obci rádi vzpomínali. Na cestu do života dětem krásně zazpívaly jejich již poněkud starší kamarádky.

Fotografie
 
Tanečníci České besedy dělají radost seniorům
V říjnu zatančilo Folklorní sdružení Hubertus Českou besedu v Domě seniorů ve Mšeně. Atmosféra vystoupení byla velice příjemná, neboť velká část diváků - seniorů znala slova jednotlivých písní, z kterých je beseda sestavena, a tak tanec obohatila svým zpěvem. Celé vystoupení pak ještě doplnila moderním tancem skupina mladých hlaveneckých děvčat s názvem Vybitý baterky. Podle temperamentu, který do tance děvčata vložila, neměl však nikdo pocit, že tanečnicím chybí energie.
Odměnou všem vystupujícím pak bylo výborné pohoštění - moučníky, které upekly samy babičky z Domova seniorů.
Ve Mšeně se dobře tančilo a určitě se ještě v příštím roce tančit bude.

Poslední vystoupení Folklorního sdružení Hubertus v tomto roce viděli v pátek 7.listopadu 2008 senioři z Brandýsa nad Labem - Staré Boleslavi při setkání sedmdesátníků a pětasedmdesátníků. Tentokrát jsme si zatančili v Klášterní vinárně. Ohlasy byly opět krásné, neboť senioři zavzpomínali na své mládí, kdy sami Českou besedu tančili.

Od ledna 2009 opět začínají pravidelné taneční večery v hostinci U Jelena
a také pravidelný trenink nového vystoupení. Pokud máte někdo zájem stát se členem Folklorního sdružení Hubertus, jste vítáni. Přijďte mezi nás.


Fotografie
 
SVOZ NEBEZPEČNÝCH ODPADŮ
Dne 8.11.2008 proběhne v obci mobilní svoz nebezpečného odpadu prostřednictvím svozové společnosti AVE komunální služby s.r.o.. Na určených stanovištích mohou občané bezplatně předat pracovníkům svozové firmy následující odpad :
  • 1/ nebezpečný odpad - oleje, znečištěné obaly, barvy, lepidla, pryskyřice, mastné tkaniny, ředidla, rozpouštědla, kyseliny, zásady, pesticidy, léky, AKU baterie, monočlánky, zářivky
  • 2/ elektrospotřebiče - lednice, televize, monitory, zářivky, elektrospotřebiče
  • 3/ pneumatiky - od osobních automobilů bez disků
    (ostatní pneumatiky nebudou převzaty)

    Stanoviště:
    Dolní Hlavenec – u zrcadla   9:25 – 9:35 hodin
    Autobusová zastávka            9:35 – 9:45 hodin
    U obchodu                                9:45 – 9:55 hodin


    Upozornění:
    Při svozu nebezpečného odpadu nebudou z kapacitních důvodů a zajištění lepšího třídění odpadu odebírány objemné a jiné odpady, které nemají nebezpečné vlastnosti.


    Děkujeme za pochopení a těšíme se na Vaši účast
    AVE komunální služby s.r.o.
Informace obecního úřadu
Ve středu 5.11.2008 bude obecní úřad uzavřen.

Děkujeme za pochopení.
Informace ze Základní školy a mateřské školy Kostelní Hlavno
  • Zápis dětí do mateřské školy 13.11.2008 se koná od 15.30 hodin
    Z důvodu navýšení kapacity mateřské školy od ledna 2009, ředitelka Základní školy a mateřské školy Kostelní Hlavno oznamuje, že dne13.11.2008 se koná od 15.30 hodin  zápis dětí do mateřské školy. Přinést s sebou rodný list dítěte
    a platný občanský průkaz zákonného zástupce.
     
  • Základní škola a mateřská škola Kostelní Hlavno přijme vyučenou kuchařku.
    Termín nástupu 2.1.2009. Zájemci se mohou přihlásit  na tel.číslech 326 971 065,
    739 078 311, nebo na e-mail zs.kostelnihlavno@volny.cz
Obnova ovocného sadu Na Hájence (Na Skále) v Hlavenci
V sobotu 1. listopadu bylo překrásné slunečné počasí, poslední záchvěv babího léta, jehož stříbrné pavučinky lehce nesly se vzduchem. Naše plánovaná akce Obnova ovocného sadu Na Hájence (Na skále) se vydařila. Ještě za ranní mlhy se před hospodou sešlo 60 dobrovolníků a z nich 22 dětí. Většina nadšenců byla z Hlavence, ale přijela i rodinka ze Sudova Hlavna a Konětop. Celkem jsme vysadili 135 ks ovocných stromků – třešní, ořešáků, jabloní, hrušní, višní, meruněk. Všechny stromky byly roubované na semenáčích, protože tyto jsou odolnější k horším půdním podmínkám, které Na skále určitě jsou. Při výsadbě jsme stromkům přidali hnojivo, obohacené o složku jímající vodu, pěkně jsme je zakůlovali a přivázali, zalili, opatřili chráničkou a ještě natřeli zubovrzem proti okusu lesní a polní zvěří. Během práce jsme se příjemně občerstvili domácí zelňačkou, koláčky a pečenými buřty, popovídali si přáteli a s úsměvem na tvářích chytali poslední sluneční paprsky před nadcházející zimou. Prožili jsme krásný sobotní den, s ještě krásnějším pocitem na jeho konci. Obnovili jsme sad, který kdysi dávno založili naši předkové, obnovili jsme kus naší krajiny.

Fotografie

Den pro zdraví, pohodu a dobrou náladu
Folklorní sdružení HUBERTUS pořádá za přispění obce Hlavenec Den pro zdraví, pohodu a dobrou náladu
Sobota 8.listopadu od 9.00 v hostinci U Jelena v Hlavenci, Vstupné 100 Kč

Informační leták
 
Divadelní výlet s překvapením

Ve čtvrtek 23.října si vyjeli hlavenečtí divadelní nadšenci do pražského divadla Ta fantastika na představení Herci. Zážitek to byl moc pěkný, na divadelních prknech excelovali Zuzana Bydžovská a Bohumil Klepl. Cesta autobusem byla spojena i s malou prohlídkou krásně osvětlené Prahy. Domů jsme se tedy všichni vraceli v příjemném rozpoložení z nevšedních zážitků.
O to více nás překvapilo, když v našem autobusu začalo škubat a bouchat. Bylo nám jasné, že se asi do Hlavence hned tak nedostaneme. Pan řidič byl ale velmi statečný a dojel s námi alespoň k motorestu U čtyřech kamenů. Pak už to vypadalo na noční turistický výšlap do naší vesničky. Musíme však moc poděkovat všem řidičům a hlavně řidičkám, kteří jeli tou dobou domů ze svých odpoledních pracovních směn a postupně nás všechny do Hlavence odvozili. Nakonec jsme neměli dobrý pocit jen z divadelního představení, ale i z toho, že je okolo nás stále dostatek dobrých lidí. Díky všem!
 
Mikulášská nadílka 2008

 

Obnova ovocného sadu Na Hájence

Obecní úřad Hlavenec Vás srdečně zve na výsadbu ovocných stromků

Sobota 1. 11. 2008 v 10 00 hod Obnova ovocného sadu Na Hájence (Na Skalce, Na Skále)

aneb „Co nesníme zavaříme,
nový sad si vysadíme,
i pro zbloudilé lidičky, zbudou jabka, hruštičky,
v ovocném sadu Na Hájence,
kousek cesty od Hlavence.“

V současné době je původní třešňový sad ve zchátralém stavu, připomíná ho jen několik starých třešní. Na ploše 6000 m2 vysadíme přibližně 150 stromků (třešní, ořešáků, jabloní, švestek). Na obnovu tohoto sadu získala obec grant 20 tisíc korun od Nadace Partnerství z programu Strom života, jehož generálním partnerem je Skanska a.s.
Připojte se a buďte i Vy jedni z těch, kteří se dobrovolně zapojují do tvorby a obnovy přírodních krajinotvorných prvků.
Srdečně zveme všechny velké i malé Hlavenečáky.
Sraz v 10 00 hod u hospody (k sadu se přesuneme hromadně, s sebou vezměte rukavice a rýč – pokud máte).
 

Drakiáda 2008
V sobotním odpoledni 18. října patřilo nebe nad Hlavencem drakům. Tuto akci opět připravili místní hasiči
v tzv. Přívůrkách - na poli pod budovou bývalé školy. Tam se po uzavření volební místnosti sešel velký počet velkých i malých "pouštěčů" draků.
I když moc vítr nefoukal, slunečné počasí bylo zárukou skvělé nálady. Kulinářským zážitkem pro mnohé účastníky byly v popelu pečené brambory.
V samém závěru odpoledne se objevila na nebi dračí konkurence - rogalo.

Fotografie
Výsledky voleb do zastupitelstva Středočeského kraje
Výsledky voleb do zastupitelstev krajů konaných 17.-18.10.2008
(celkové jmenné seznamy, informace z portálu http://www.volby.cz)

Výsledky voleb do Zastupitelstva Středočeského kraje - Volební okrsek Hlavenec
Počet osob zapsaných do výpisu ze stálého seznamu voličů 247
Počet platných hlasů 122

Volební účast 49,4 %

Počty platných hlasů :
1. Občanská demokratická strana 54
2. Česká strana sociálně demokratická 39
3. Komunistická strana Čech a Moravy 10
4. Nezávislí starostové pro kraj  4
5. Strana zelených           4
6. Nejen hasiči a živnostníci pro kraj  3
7. Koalice pro Středočeský kraj  3
8. Národní strana  2
9. Středočeši  1
10. Dělnická strana -za zrušení poplatků ve zdravotnictví  1
11. Konzervativní koalice  1
Výlet mysliveckého kroužku do Českého středohoří
V neděli 12.října si vyjely děti z mysliveckého kroužku spolu se svými rodiči na celodenní turistický výlet do Českého středohoří.
Vlakem ze Staré Boleslavi jsme se rychle a pohodlně dopravili do Ústí nad Labem - Střekova, kde začínala naše túra. Vyrazili jsme vzhůru do kopečků nejprve si prohlédnout hrad Střekov s malebnou vyhlídkou na řeku Labe a poté nás čekalo deset km po turistických cestách až na zámek Velké Březno, kde se ten den konala prohlídka s detektivním příběhem. Deset kilometrů se však změnilo v šestnáct, ale všichni malí i velcí statečně došli do cíle. Na zámku Velké Březno jsme vyluštili vraždu, která se stala přímo před našimi zraky. Přívozem jsme přejeli na druhý břeh řeky Labe a vlakem jsme se vrátili zpět do Staré Boleslavi.
Sluníčko nám celý den svítilo na cestu, a tak nálada malých i velkých turistů byla výborná. Všichni si zaslouží pochvalu za zdolané kilometry.Brzy opět vyrazíme na další výlet.
Fotografie
 
Nové číslo Hlaveneckého občasníku 3-2008/ říjen
MARTINSKÉ POSVÍCENÍ

V sobotu 15.listopadu 2008 ve 20.00 hod Vás srdečně zveme na MARTINSKÉ POSVÍCENÍ
do hostince U Jelena v Hlavenci. K tanci a poslechu hraje kapela IMPULS Litoměřice

Posvícenská pochoutka :
Martinská pečená
kachnička se zelím a houskovým knedlíkem

Kachýnky si, prosím, objednávejte u paní hostinské na telefonním čísle 739 072 240 nejpozději do 11.listopadu 2008.
Vstupné 100.-Kč

 

Hasičské odpoledne v Hlavenci  aneb Nahlédněte k hasičům . . .
V neděli 28.9.2008 využili hlavenečtí hasiči slunečné odpoledne k předvedení vyprošťování osob z havarovaného auta. Diváci viděli, jak se používá moderní hasičská technika, zdravotnické prostředky a prohlédli si vzorně uklizenou hasičskou zbrojnici. Velké poděkování patří organizátorovi celé akce Petrovi Janouškovi za zajímavé ukázky a odborný výklad a Adéle Žárové, která vysvětlovala všem zájemcům zásady první pomoci.

Fotografie
Humanitární sbírka šatstva pořádaná Diakonií Broumov
Humanitární sbírka šatstva pořádaná Diakonií Broumov proběhne v Hlavenci
do 10.10.2008. Pytle s materiálem je možno vozit do čp. 3 - nejlépe po předchozí telefonické domluvě na telefonním čísle 723 889 277.

Bližší informace o organizaci sbírky ke stažení ve formátu pdf  
Průvodní oslovovací dopis od Diakonie Broumov
 
 
 
1. ročník Memoriálu Josefa Matuny
V sobotu 6. září v ranních hodinách se sjeli malí i velcí hasiči 16. okrsku SDH do Kostelního Hlavna, kde místní hasičský sbor uspořádal 1. ročník Memoriálu Josefa Matuny (bývalý dloholetý starosta 16. okrsku Sboru dobrovolných hasičů) . Diváci, které přilákalo na fotbalové hřiště krásné slunečné počasí, byli svědky hodnotných sportovních výkonů. Soutěž mužů byla zpestřena zvláštním úkolem. Po "sestřelení" plechovek musela dvojice mužů uchopit nosítka s naplněným pytlem a odnést ho zpět k rozdělovači. Muži z Hlavence byli nejrychlychejší, a tak obsadili zasloužené 1. místo a stali se držiteli putovního poháru. Hlavenecké ženy také nezaváhaly a vybojovaly také 1. místo. Starší žáci se umístili na 4. místě a mladší žáci na 5. místě. Soutěžní sezóna pomalu končí, a tak v nejbližších týdnech se hlavenečtí hasiči budou soustředit na přípravu akcí pro děti i dospělé.

Fotografie

Oprava místní komunikace
V současné době probíhá oprava místní komunikace v dolní části obce. Celá
lokalita je velmi špatně průjezdná , proto děkujeme všem občanům za
toleranci a trpělivost. Oprava komunikace bude ukončena 30.září 2008.
Velkoobjemový odpad
O víkendu 26.-28.9.2008 budou v obci ve dvoře čp.3 přistaveny velkoobjemové kontejnery na odpad, který nelze jinak vytřídit.
Kontejnery jsou určeny na nábytek, koberce a objemné předměty, které se nevejdou do popelnice. Rozhodně tam nepatří plasty, elektronika (televize, počítače, tiskárny – tyto předměty je možné bezplatně odevzdat ve sběrném dvoře ve Staré Boleslavi) a další nebezpečný odpad.
 
Ahoj školo, ještě mám prázdniny – desetiboj o zlatý pohár!

30. srpna si děti v Hlavenci naplno užily poslední prázdninovou sobotu. Sportovní klub Nohejbal Hlavenec za finanční podpory Obecního úřadu v Hlavenci pro ně uspořádal sportovní odpoledne. Děti se v desetiboji utkaly v lukostřelbě, střelbě ze vzduchovky, v hodu šipkami, ve skákání v pytlích, skládání puzzle, hodu míčkem na plechovky, zručnosti modelování, slalomu s pálkou a míčkem, ale také v paměti a znalostním kvízu. Soutěže se zúčastnilo 41 dětí, což předčilo všechna očekávání. Malí sportovci byli rozděleni do třech kategorií a to předškoláci (včetně tří dvou a půl letých dětiček), děti 7- 10 leté a děti 11 – 14 leté. Ti nejlepší v každé kategorii si odnesli medaile a drobné ceny. Absolutním vítězem desetiboje a tudíž držitelem zlatého poháru se stala třináctiletá Kateřina Petrůvová z Hlavence. K velice vydařené akci přispělo především překrásné počasí, ochota mnoha dospělých při pomoci s organizací, ale hlavně nadšený soutěživý duch všech zúčastněných dětí.
Celková umístění v jednotlivých kategoriích:

Předškoláci
1. Pája Svačina 5 let (149 bodů)
2. Dominik Zigáček 7 let (118 bodů)
3. Alenka Tomanová 5 let (112 bodů)

Děti 7-10 let
1. Filip Krumpolec 10 let (172 bodů)
2. Martin Toman 10 let (160 bodů)
3. Hanička Marková 10 let (151 bodů)

Děti 11-14 let
1. Kateřina Petrůvová 13 let (191 bodů)
2. Jakub Demjan 14 let (189 bodů)
3. Nikola Syrová 13 let (179 bodů)

Soubory fotografií v pdf: [soubor1, 188 kB]  [soubor2, 205 kB]
pozvánka

Tábor hlaveneckých dětí na farmě Čapí letka
Počátkem srpna strávilo 18 dětí z naší obce pět krásných slunečných dní na farmě Čapí letka v Mokřici u Sedlčan(www.capiletka.ic.cz). Pro děti bylo připraveno táborové ubytování ve stanech a bohatý program. Podnikli jsme několik výletů do okolí, na rozhlednu Onen svět, z které byla vidět Šumava jako na dlani, zazávodili jsme si v orientačním běhu, lovili jsme stříbrné valouny z potoka, v noci jsme se báli při strašidelné hře a každý večer jsme se smáli u táboráku. Také jsme zvolili Miss tábora Čapí letka, kterou se staly Saša Horzov a tajemná slečna Stáňa. Na farmě Čapí letka chovají nejen huculské koně, na kterých jsme se svezli, ale i kozy a oslici s čerstvě narozeným mládětem. Užili jsme si spoustu legrace a pohody, a tak pevně věříme, že se nám povede stejný tábor ale na jiném místě zorganizovat i v příštím roce.
Pobyt pro děti (ubytování a stravování) hradila pro všechny děti obec.
Děkujeme!

Fotografie
Nohejbalový turnaj "Hlavenecká dvojka"
V sobotu 2.8.2008 pořádal Sportovní klub Nohejbal Hlavenec nultý ročník turnaje dvojic „ Hlavenecká dvojka“. Po úporných vedrech v předcházejících dnech se mohli sportovci v sobotu těšit ideálním počasím, celý den bylo příjemně pod mrakem a nic nebránilo v podávání těch nejlepších výkonů. Turnaje se zúčastnilo cekem 11 dvojic, které byly rozděleny do dvou skupin. Hráči přijeli převážně z blízkého okolí – Neratovic, Jenštejna, Nového Vesce a samozřejmě nechyběl domací Hlavenec. Nejdelší trasu vážili dvě smíšená družstva ze Semčic. Poslední zápas byl dohrán v půl sedmé večer a vítězem se stalo družstvo Ferda a Ferda (Neratovice – Pepik Waisgerber, Milan Dlouhý), druhé místo obsadilo družstvo Nerátky (Neratovice, Hlavenec – Petr Vondrouš, Pavel Šneidr), třetí místo Škarpolez (kluci z Jenštejna), čtvrté místo po urputných bojích vybojovali Jarmilové (kluci z Hlavence- Ondra Solčanský a Kuba Svačina). Na pátem skončilo Pepe (Hlavenec, Neratovice- Pepánek Hadrbolec, Petr Vilďák), šesté místo ukořistili pořadatelé – Moštárna (Hlavenec- Jiří Vrtiška ml., Andrea Štěpařová). Největší obdiv získaly mlaďounké dívky ze Semčic, které trénují nejen v Semčicích, ale i v 1. Lize žen TJ Lokomotiva Nymburk, jejich technika byla prostě skvostná (alespoň z našeho pohledu). Pro potěchu nohejbalistického oka nechybělo ani několik v letu šlapaných kraťasů Michala Vrtišky.
Velký dík patří Vorlovi a Vorlici za výborný guláš a pivo, také Marušce a Zuzaně za bábovku a perník a především pak všem hráčům za účast a pěknou hru fair play.
pořadatelé

Fotografie
Výlet do Prachovských skal
V sobotu 19.7.2008 se konečně uskutečnil výlet, jehož termín byl naplánován původně na měsíc červen. Pod záštitou dámské části Sboru dobrovolných hasičů Hlavenec a místního obecního úřadu se vypravilo autobusem do Prachovských skal 34 dětí a 22 maminek a babiček a 1 dědeček. Pěkné počasí zlákalo všechny výletníky k absolvování trasy pětikilometrového velkého okruhu, přestože se jedná o fyzicky náročnou stezku skalními masívy. Po každém náročném výstupu či sestupu po kamenných schodech či prolezením úzkých myších děr byla odměnou návštěva osmi vyhlídek, které umožnily vychutnat si pohled na neuvěřitelné výtvory přírody v Českém ráji. Obdiv za zvládnutí této místy krkolomné trasy patří nejenom malým turistům, ale i jedinému mužskému účastníku této výpravy - panu Antonínu Štěpařovi, který zvládl celý velký okruh s berlí.

Fotografie
Hasičské odpoledne
V sobotu 12. července Hasičské odpoledne přilákalo malé i velké diváky před hostinec U Jelena. Zde vyprávěl o práci dnešních hasičů Hlavenečák Petr Janoušek, který pracuje jako profesionální hasič ve Škodě Mladá Boleslav a je vedoucím a trenérem družstva mužů SDH Hlavenec. Zajímavé byly nejenom předváděné ochranné oděvy proti nebezpečným látkám a ohni, ale i výklad o dnešní technice, která je součástí zásahového vozidla.

Pod vedením Petra Janouška dosáhlo družstvo mužů SDH Hlavenec 21. června 2008 po několika desetiletích historického úspěchu vítězstvím v soutěži 16. okrsku.

Fotografie

Oprava komunikace
Plánovaná oprava místní komunikace p.č.406/4 ( od křižovatky u zrcadla až k závoře u katru) započne ve čtvrtek 17. července. Stavbu bude provádět firma GESTAV s.r.o. Čelákovice, která vyhrála výběrové řízení na tuto akci. Tato firma již v Hlavenci několikrát pracovala.

Po dohodě se stavební firmou bude komunikace po celou dobu opravy s menšími obtížemi průjezdná po okolních zelených pásech.

V termínu přibližně od 15. do 30.září - termín bude ještě upřesněn – bude pokládán živičný povrch. V této době bude komunikace po 4 dny zcela uzavřena a nebude umožněn žádný přejezd. Parkovat auta bude možné v obci nebo ve dvoře čp.3. Prosíme občany o toleranci a trpělivost.
Děkujeme.

Dokument ke stažení

Diplom za péči o veřejné prostranství.
V letošním roce soutěže Vesnice roku Středočeského kraje získala naše obec
 Diplom za péči o veřejné prostranství.
Stuhy nám v letošním roce unikly, ale o to více se budeme snažit v příštím roce, aby se na nás opět usmálo štěstí.
Hodnotitelská komise sestavená ze zástupců jednotlivých ministerstev a Středočeského kraje si v naší obci adoptovala strom, který bude na podzim vysazen.
 
Pan Antonín Podzimek, člen komise a zároveň člen Rady Středočeského kraje, složil o naší obci báseň :
 
"Já vám řeknu, to je věc
míti ves jak Hlavenec !
Je tu víc než 600 let,
větší krásu nezná svět.
 
Chytré děti, krásné holky,
aktivní a živé spolky,
Zimová a Smotlachová -
ať je Blecha dobře schová
(v hlaveneckém remízku
chtěl bych jim být nablízku).
 
Od loňska se pyšní stuhou,
a tak letos chtějí druhou,
že prý když je symetrie,
tak se lidem lépe žije.
 
A občasník hlavenecký
popisuje věci všecky.
Odjíždíme, starosto,
spokojeni naprosto."
 
 Tak snad se jim přece jen v Hlavenci líbilo !!! 
 
Návštěva hodnotící komise soutěže Vesnice roku 2008 Sč kraje
Minulý týden navštívila naši obec hodnotící komise soutěže Vesnice roku 2008 Středočeského kraje. Obecní zastupitelstvo a jednotlivé spolky připravily náležité přivítání a představily obec Hlavenec. Držte nám všichni palce, ať se nám povede uspět jako v loňském roce, kdy obec získala Modrou stuhu za společenský život.
 
Fotografie
 Hlavenecké děti na exkurzi ve firmě AVE CZ
V úterý 24.6.2008 pozvala firma AVE cz., která odváží tříděný a komunální odpad z naší obce, všechny děti na prohlídku skládky odpadů do Benátek nad Jizerou. Nejprve si děti popovídaly o problému s tříděním odpadů a poté jsme prošli celé odpadové hospodářství. Byli jsme překvapeni, co všechno děti o třídění odpadu vědí. Exkurze byla zajímavá a velmi poučná, určitě si ji za rok zopakujeme. To již bude v provozu i třídící linka plastů.
Nakonec prohlídky dostaly děti od firmy AVE cz malé dárečky.

Fotografie

Od 26. června 2008 má mateřské centrum Hlaveneček PRÁZDNINY
Milé maminky a babičky,
oznamujeme Vám, že od 26. června 2008 je mateřské centrum Hlaveneček ZAVŘENÉ – PRÁZDNINY. Po prázdninách začínáme v úterý 16. září 2008 od 9 hod.

PS: Rádi by jsme vylepšili prostory klubovny a to Vámi pořízenými snímky MC.
Prosíme Vás tedy o poslání nejzdařilejších foto do 14.července 2008 na e-mail: kastnerova.m@seznam.cz nebo předáním na CD popř. flash Markétě Uhlířové tel.: 607 826 237.
TOP 20 bude dále využito k prezentaci MC na webových stránkách obce Hlavenec.

Předem moc děkujeme
Vaše mateřské centrum Hlaveneček
Letní zábava 28.6.2008
HURÁÁÁ  PRÁZDNINY!!
V sobotu dne 28.6.2008 Vás všechny zve ve 20.00 hod paní hostinská Dana  
na Letní zábavu do hospody U Jelena.
Vstupenky jsou slosovatelné - hlavní cena vepřová kýta.
K tanci hraje pan HAVRAN - Vrána.
Historický úspěch hlaveneckých hasičů - 1.místo v okrskové soutěži
V sobotu 21.6. vyhráli muži - hasiči Okrskovou soutěž v Předměřicích nad Jizerou. Jedná se o velký úspěch a naši pilně trénující muži mají jistě našlápnuto i na mety vyšší. Nesmíme opomenout úspěchy dětí a žen - děti obsadili místo třetí a ženy místo šesté.
 
Pod vedením Petra Janouška dosáhlo družstvo mužů SDH Hlavenec 21. června 2008 po několika desetiletích historického úspěchu vítězstvím v soutěži 16. okrsku.
 
Všem hasičům gratulujeme a přejeme další úspěchy.
Výsledková listina

Fotografie

Sbor dobrovolných hasičů - brigáda
V neděli 15.6. pracovali i hasiči, připravovali si nové hřiště, aby měli kde trénovat.
Fotografie
Rybáři - brigáda
V sobotu 14.6.si hlaveneční rybáři udělali malou brigádu a  natřeli dětské hřiště.
Fotografie
Hlavenecký občasník

11.6.2008 - právě vyšlo nové číslo Hlaveneckého občasníku
roč. 4, číslo 2, červen 2008
Fotografie
Návštěva v ZOO koutku v Radonicích

Ve čtvrtek 5.6.2008 navštívili děti z mysliveckého kroužku (někteří i se svými rodiči) ZOO koutek pana Václava Myslivce v Radonicích. Zde žije mnoho druhů jak domácích tak i lesních zvířat, a tak mnozí viděli poprvé v životě na vlastní oči prase divoké, lišku či bažanta. Pan Myslivec, shodou okolností také velký myslivec, nám po celou dobu poutavě povídal o práci se svými zvířecími kamarády. Nakonec návštěvy jsme si na ohni opekli buřtíky. Bylo nám v Radonicích moc dobře, a tak jsme slíbili, že opět přijedeme.
Fotografie
Pomník Karla VI.

Ve středu 28.5.2008 odpadla část kamenného baldachýnu z pomníku Karla VI. Je to velká škoda a obec se bude snažit, co nejdříve pomník zrestaurovat. Rádi bychom využili některý dotační titul na obnovu kulturních památek.
Fotografie
Filmový festival Svěrákfest
V rámci filmového festivalu Svěrákfest, který se konal v květnu v Brandýse nad Labem, zatančlo Folklorní sdružení Hubertus Českou besedu na nádvoří zámku. Na památku se se členy na věky zvěčnil pan Zdeněk Svěrák. Bylo nám ctí, mistře!!!
Fotografie
Mateřské centrum Hlaveneček

V roce 2006 se u nás narodilo 9 dětí, tím byl překonán rekord z roku 1935. V loňském roce přivítala obec dalších 7 občánků. Na základě takto velkých „přírůstků“ do našich řad se zrodila myšlenka na založení mateřského centra. Oslovili jsme jednu z maminek, paní Markétu Uhlířovou a slovo dalo slovo a CENTRUM HLAVENEČEK JE NA SVĚTĚ!
Od 22. dubna 2008 se maminky s dětmi schází každé úterý a čtvrtek v klubovně, nebo za pěkného počasí na dětském hřišti.
Hlavním cílem MC je navazování vzájemných kontaktů mezi dětmi a výměna zkušeností maminek. V připravovaném programu nechybí chvilka pro říkanky, písničky, cvičeníčko, kresleníčko a vycházky do okolí. V zimním období promítání nebo poslech pohádek.
Chtěly bychom mezi nás pozvat hosty - odborníky přes cvičení, masáže, stravování dětí a podobně.
Před námi je mnoho úkolů, tak nám držte palečky, ať se nám daří!!!
Fotografie
Mezinárodní den dětí 1.6.2008

Hlavenecké mládí oslavilo Mezinárodní den dětí soutěžemi, které připravila na sobotní odpoledne dámská část Sboru dobrovolných hasičů.
Fotografie
Staročeské máje v Hlavenci

V sobotu 17. května 2008 pořádal Sbor dobrovolných hasičů Hlavence oslavu Staročeských májů.
Do příprav se zapojili dospělí i děti již od středy, kdy se kácel a čistil smrk na májku. O výzdobu sálu a přípravu barevných fáborů z krepového papíru se postarala ženská část hasičského sboru. V pátek odpoledne vyjeli muži s dětmi do lesa pro břízky, které se tradičně v noci staví ke každému domu v obci. Tam, kde je v domě svobodná dívka od 13 let, stojí u domu břízka ozdobená barevnými fábory. Hlavenec se rozrůstá, a tak letos celkový počet břízek byl již 180 a zdobených břízek 40. Mladí hasiči hlídali postavenou májku poctivě celou noc. Sobotní program byl zahájen položením kytice k pomníku padlých v 1. světové válce a návštěvou u pana starosty, kde bylo připraveno pro všechny účastníky průvodu i kapelu pohoštění. Odpolední průvod v čele s juchačem hýřil barvami krojů členů Folklórního sdružení Hubertus, kteří zatančili odpoledne i večer při večerní taneční zábavě tanec Česká beseda. Skvělou zábavu v plně obsazeném sále hostince U Jelena nepřerušila ani silná bouřka. Poslední účastníci májové slavnosti odcházeli do svých domovů až v 6 hodin ráno.
Fotografie
Stavění MÁJKY

V pátek 16.5.2008 - stavění Májky je podle tradice vždy v pátek před Májemi
Fotografie
V hlaveneckém remízku budeme si na blízku

1.května jsme opět uklízeli Hlavenec a přilehlé okolí a také se konal 2.ročník akce
" V hlaveneckém remízku budeme si na blízku", tentokrát jsme osazovali remízky pod obcí a vysadili jsme 300 ks stromků a keřů
Fotografie
Sportovní odpoledne

1.5. 2008 si malí účastníci úklidu obce a vysazování stromků změřili síly na sportovním odpoledni, které se konalo na hřišti u Vrtišků. Kromě skákání v pytli se závodilo v běhu na 60 m (malé děti 30 m), ve slalomu, střílely se branky na velkého hokejistu a stavěly domečky z přírodního materiálu, který poskytoval okolní les. Vítězem tohoto dětského víceboje se stal Lukáš Dohnal.
Fotografie
Čarodějnický rej 2008
Ve středu 30. dubna proběhla čarodějnická diskotéka pro děti i dospělé v maskách. Po setmění byl uspořádán lampionový průvod.
Akci připravily  "hlavenecké hasičky".

Fotografie

Večer s hrnčířskou hlínou pro dospělé

V sobotu 19.dubna 2008 ve večerních hodinách se v klubovně sešly maminky, aby si vyzkoušely práci s hrnčířskou hlínou a aby si vyrobily něco hezkého do svých domovů. A hlavně, aby prožily pěkný večer. Určitě se jim oba úkoly podařilo splnit na jedničku !!!
Fotografie
Divadelní představení pro děti

V sobotu 19.dubna 2008 se malým divákům představilo dvěma pohádkami  loutkové divadlo JISKRA z Prahy.
Fotografie
Dětský maškarní karneval
V sále hostince U Jelena se již tradičně sešla spousta masek. Děti se celé odpoledne vesele bavily nejen tancem, ale i soutěžemi, které pro ně připravily jejich starší kamarádky.
Dámská část Sboru dobrovolných hasičů v Hlavenci připravila na sobotu 5.4.2008 Dětský karneval, který přilákal děti z Hlavence i okolních obcí. Velký ohlas přítomných malých i velkých účastníků karnevalu vyvolalo vystoupení místní taneční skupiny Avrilky pod vedením paní Olgy Janouškové.
Fotografie
Kromě soutěží a tance a krásných písniček za hudebního doprovodu pana Nejedlo, bylo součástí programu vyhlášení vítězů malířské soutěže pro děti, která se stala již neodmyslitelnou součástí této akce.
Tentokrát na téma Mořský a podmořský svět bylo přihlášeno 40 obrázků ve čtyřech věkových kategoriích. Nejmladšími malířkami se staly Dita Horčíková (18 měsíců, Hlavenec) a Magdalenka Adámková (3 roky, Sudovo Hlavno).

Vyhodnocení malířské soutěže:
Předškoláci
1. František Blahna
2. Kačenka Štěpařová
3. Štěpánek Vítek
Všichni z Hlavence
 
Kategorie 6 – 8 let
1. Karolína Zimová (Dřísy)
2. Katka Šimková (Praha) a Barunka Smotlachová (Hlavenec)
3. Bilguun (Kostelní Hlavno)
 
Kategorie 9 – 12 let
1. Markéta Beranová
2. Petra Chadrabová
3. Miroslav Čížek
Všichni z Hlavence
 
Kategorie 13 – 14 let
1. Andrea Adámková (Sudovo Hlavno)
2. Ivanna Horzov (Hlavenec)
3. Alina Horzov a Nikola Syrová (obě Hlavenec)

Fotografie

Hlavenecké velikonoce

V Hlavenci se již po mnoho let udržuje tradiční velikonoční zvyk - řehtání. Zvony, které podle pověsti uletěly do Říma, nahrazují na Zelený čtvrtek a Velký pátek, chlapci s řehtačkami. Na Bílou sobotu pak chlapci koledují a za své koledy a vyřehtávání  dostávají syrová vajíčka.
Fotografie
Hlavenecký občasník

Vyšlo nové číslo Hlaveneckého občasníku
číslo 1, ročník 4, březen 2008
Setkání dětí s keramikou

V březnu proběhlo setkáni s keramičkou
a hlavenecké děti vyráběly krásné předměty s velikonoční tematikou.

Fotografie
2. květinkový ples

V sobotu 29.2.2008 proběhl v hostinci U Jelena v Hlavenci již 2. květinkový ples s bohatou květinovou výzdobou a tombolou.

Fotografie

Mezinárodní turnaj v "PRŠÍ"

Dne 23.2. 2008 se uslutečnil 5. ročník mezinárodního turnaje v " PRŠÍ ". účast 24 hráčů z naší obce i obcí okolních. Nejdále si přijela zahrát paní Helena z Čečelic, která se probojovala až do finále, kde skončila 4. Na 3. místě starosta obce Vláďa Blecha, na 2. místě Lída z Kostelního Hlavna a vítězem se stal Myron Jarčič z Brandýsa nad Labem, toho času Staré Boleslavi.
Začátek byl v 17.00 a finalinále bylo ukončeno ve 23.30 hodin.
Fotografie
Zahradnický ples

V sobotu 8.2.2008 proběhl v hostinci U Jelena v Hlavenci tradiční zahradnický ples s bohatou tombolou.

Fotografie
Návštěva mladých hasičů u HZS ve Staré Boleslavi

Malí hasiči z Hlavence navštívili v neděli 20. ledna 2008 v ranních hodinách Hasičský záchranný sbor (HZS) ve Staré Boleslavi. Profesionální hasiči předvedli dětem techniku, která slouží k vyprošťování osob z havarovaných vozidel, vysvětlili funkci jednotlivého technického vybavení zásahových vozidel, používání ochranných oděvů. Děti viděly i kuchyni, ložnici, posilovnu a další prostory, kde členové HZS tráví 24 hodinovou službu a kde se připravují na výjezd k požárům nebo haváriím. Exkurze nabyla dramatičnosti, po příjezdu sanitky Záchranné služby z Brandýsa nad Labem, která po pár minutách byla odvolána k vážnému případu. Po jejím návratu se součástí exkurze stalo i seznámení s vybavením vozidla, prací zdravotníků i spolupráce hasičů a pracovníků záchranné služby.
Fotografie
Myslivecký ples

V sobotu 12.ledna 2008 pořádalo Myslivecké sdružení "Hubert" Kostelní Hlavno v hostinci U Jelena v Hlavenci Myslivecký ples s bohatou loveckou tombolou. Ples byl velice úspěšný, sál byl zcela zaplněn a lidé měli spoustu chutě bavit se až do časných ranních hodin. Už dnes je jasné, že se za rok opět sejdeme na druhém ročníku a ples si zopakujeme.
Fotografie
Folklórní sdružení Hubertus předalo dar pro ÚSP

Ve čtvrtek 10.ledna 2008 proběhlo na Vyšším Hrádku v bývalém Ústavu sociální péče slavnostní otevření Tkalcovské dílny.
Folklorní sdružení Hubertus spolu s občany obce zakoupilo do této dílny tkalcovský stav, který bude sloužit klientům tohoto zařízení jako terapeutická pomůcka. Částka, za kterou byl stav zakoupen, byla nastřádána jako výtěžek z různých kulturních akcí v Hlavenci.
Fotografie