textový režim Obecní úřad Hlavenec
Hlavenec, 294 74  Předměřice nad Jizerou
tel./fax: 326 971 298, e-mail:
obec.hlavenec@hlavenec.cz
 

Dnes je - svátek má

      

CESTOVATELSKÝ HLAVENEC

 
Besedy Cestovatelského Hlavence:
 
thn00001.jpgSám na plavbě kolem světa – Martin Doleček 27. listopadu 2015
Tento ,,námořní svéráz" má pro nás připravené poutavé vyprávění o bouřích i bezvětří, o veselých zážitcích a exotických místech naší planety při cestě přes Panamský průplav, Tichý oceán, ostrovy Galapágy, Markézy, korálové atoly Tuamotus, Tahiti, království Tonga, Tasmánské moře až na Nový Zéland…
 
thn00003.jpgHoroucí Antarktida – Mára Holeček, 27. března 2015
Mára je výborný horolezec s osobitým humorem, ve kterém je cítit, co má za sebou. Když zrovna nevisí ve stěně někde mezi Adršpachem, Himalájí a Andami, baví se přednáškami o svých výkonech ve velehorách a místech, kde se životní podmínky příliš neslučují s těmi normálními pro život běžného člověka.
 
thn_1 Uvod.jpgŠpicberky bez vrcholu - Vašek Sůra
a výstava fotografií Pohledy do Jizerek - Roman *Grebson* Grebeníček, 28.11.2014

Besedu o Špicberkách zahájila malá vernisáž výstavy cestovatele a fotografa Romana *Grebsona* Grebeníčka, který ve svých fotografiích skládá hold kráse a kouzlu Jizerských hor.

Polárník Vašek Sůra sám o sobě říká, že je "polárnický srdcař" - nejezdí na dovolené za teplem, ale volí extrémní severské destinace. Jako čtvrtý Čech stanul na Severním pólu. Účastnil se mnoha polárních expedic, 2x podnikl výpravu na arktické souostroví Špicberky. A právě jeho poutavé vyprávění o zážitcích z této expedice zcela naplnilo sál v hostinci U Jelena v Hlavenci.
 
thn_1.jpgMongolsko - přes hory k jurtám, kočovníkům a přírodě - Jiří Lehejček. 10.10.2014

Na svoje měsíční putování po Mongolsku se Jirka Lehejček vydal s kolegy nejprve transsibiřskou magistrálou, na místě pak stopem a přecpanými UAZy. Nahlédneme do tajů mongolské kuchyně, která je i přes přemíru pohostinnosti tvrdým oříškem pro každého cestovatele. . .
 
 
thn_10.jpgCestou necestou Severním Irákem - Lukáš Synek, 4.4.2014

Na svých cestách se Lukáš soustředí především na přírodní krásy a rád navštěvuje takzvané "země, kam se nejezdí".
Jednou z nich je irácký Kurdistán, kam po jedné průzkumné výpravě dokonce vedl první český zájezd po pádu režimu Saddáma Husajna. Jen šílenec se může vydat na dovolenou do Iráku, a navíc tam cestovat stopem, klábosit s Pešmergy ozbrojenými brněnskými samopaly...
 
thn00001.jpgCestovatelská beseda s Romanem Vehovským  - Nová Kaledonie, 29.11.2013
pozvánka
 
thn_1.jpgZaostřeno (nejen) na Novou Kaledonii - Roman Vehovský, 29.11.2013
"Tak jako si nejde v nevěstinci koupit lásku, tak si ani nelze v cestovce koupit dobrodružství. Opravdové věci na prodej nejsou. Cenné zážitky občas bývají "zaplaceny" nepohodlím, potem a sebezapřením. Ovšem čím více zaplatíme, tím více se nám dostane." Roman Vehovský
 
thn_1.jpgSetkání na Pólu chladu - Vašek Sůra, 27.9.2013
Svoje první polární dobrodružství prožil Vašek v devíti letech díky knize Strýček Eskymák, kterou napsal Eskymo Welzl.
A tehdy začal snít o výpravách do vzdálených polárních končin. Touha po dobrodružství, adrenalinové zážitky z lezení se daly skloubit v povolání výškového montéra televizních vysílačů. Horolezecká práce na stožárech, mnohdy v mrazech a ve výškách až 400 metrů, byla dokonalou průpravou pro budoucího polárníka . . .
 
 
thn_7.jpgBolívií z pralesů až k vrcholkům hor - Martin Mykiska, 12.4.2013
Martin vede život o jakém sní snad každý malý kluk: cestuje na vlastní pěst po světě a o svých cestách píše knihy. Pracoval rok v Antarktidě na české polární základně ležící na shetlandském ostrově Nelson, projel Pákistán, Afghánistán, strávil pět měsíců v Himalájích v Ladaku, několik měsíců na Aljašce nebo v zemích Latinské Ameriky.

 
 
thn00007.jpg12.4.2013 Cestovatelský Hlavenec- Martin Mykiska - Bolívie
pozvánka
 
thn00001.jpgStopem do Austrálie - Roman Vehovský, 19.10.2012
Koho by alespoň jednou v životě nenapadlo nechat doma každodenní starosti, sbalit si do batohu pár nejnutnějších věcí a vyrazit do světa?

Když se Roman v září roku 2002 doma loučil slovy "Tak se tady mějte, za pár let jsem zpátky" a vyrazil stopem ze Štěpánkovic u Opavy přes Asii do Austrálie, neměl ponětí, že se jeho putování protáhne téměř na sedm let.
 
thn00001.jpgRallye Dakar a Jižní Amerika - Jaroslav Šíma, 13.4.2012
Chile – Argentina – Peru – Bolívie – Chile
Jarda je jeden z nejznámějších českých motoristických cestovatelů a dobrodruhů. Jako novinář napsal bezpočet článků a vyzkoušel nejrůznější značky motocyklů. Nejvíce kilometrů ujel s Hondami (více jak 450 000 km) a Jawami (celkem 350 000 km). Pak už následovala celá řada dalších motocyklů, se kterými dokázal ročně ujet kolem 70 000 km. Posledním takovým motocyklem je BMW F 800 GS...
 
CESTOVATELSKÝ HLAVENEC AFRICKÁ ZASTAVENÍ S PETREM SLAVÍKEM
Bratrstvo Kobylí hlavy vás zve na další besedu z cyklu CESTOVATELSKÝ HLAVENEC AFRICKÁ ZASTAVENÍ S PETREM SLAVÍKEM v pátek 4.11.2011 v 19.30 Hlavenec - hostinec U Jelena Přijďte si poslechnout zajímavé a napínavé vyprávění fotografa divoké africké přírody.
 
thn00003.jpgCestovatelský večer s Danem Přibáněm "Trabantem napříč Afrikou"
Fotogalerie - cestovatelský večer s Danem Přibáněm "Trabantem napříč Afrikou", který proběhl
v pátek 13. května 2011 od 19,30 hodin v hostinci U Jelena v Hlavenci
 
 
Pozvánka na cestovatelskou besedu s polárníkem Václavem Sůrou - Milion kroků přes Bajkal
19. listopadu 2010 v 18,30 hod. v hostinci U Jelena v Hlavenci
 

thn_P1020548.jpgAMERIKOU NA MOTOCYKLU: 5 měsíců - 18 států - 50 000 km
Bratrstvo Kobylí Hlavy Vás srdečně zve na další pokračování cyklu CESTOVATELSKÝ HLAVENEC. 10. 9. 2010 nám promítne v nově zrekonstruovaném hostinci U Jelena dokument a fotografie cestovatel a dobrodruh Slovinského původu Igor Brezovar. Představí nám jeho zatím poslední velkou cestu na svém motocyklu BMW GS,  při které projel Severní a jižní Ameriku za pět měsíců a z které si přivezl neuvěřitelné množství zážitků o které by se rád podělil.
FOTOGALERIE Z AKCE

 
Beseda s egyptologem Ing. Michalem Balíkem na téma „Milenky, ženy a bohyně ve starém Egyptě“, 27.3. 2010
 
"Cestovatelský Hlavenec" Vás zve na besedu s promítáním JIŽNÍ AFRIKA 2009
v pátek 11.9.2009 od 19.00 hod. v hospodě U Jelena.
 
4. dubna 2009 proběhlo sobotní povídání s polárníkem Václavem Sůrou.
Ten v Hlavenci mimo jiné představil a pokřtil logo své budoucí výpravy "Devold Bajkal 2010".
   

 

TOPlist